Elegant Rose - Working In Background

Puasa 2013 - Hari ke 8

Alhamdulillah kejap ja dh 8 ari puasa...... dan alhamdulillah jgk sbb masih lagi sempat masak tuk suami dan anak2 juga sempat buat serba sikit amal ibadat.

So semalam inilah hasil air tangan MAK untuk suami dan anak2nya....

Ayam kunyit berkicap, kurma daging + kentang + sengkuang, telur dadar dan sambal belacan



Ayam kunyit berkicap ni mcm biasa lah, hentam saja lah apa yg ada kt rumah dan end up alhamdulillah rasanya ok.... method dia senang ja, ayam potong kecik2 pas tu gaul garam dan kunyit pas tu goreng.  Bila ayam dah masak, masukkan bawang merah+bawang putih+cili kering goreng lagi sampai wangi atau kalau nk bg garing pun ok, lepas tu masuk sos tiram, kicap manis dan sos cili sikit pas tu perasakan dan last sekali masukkan daun limau purut .... tu ja senang gila ihihihihihi


Kurma daging plak I buat khas tuk tuan puteri yg mmg HANTU masak kurma atau masak putih kata org kampung.  Tapi semalam selain dari kentang, I tambah sengkuang sikit bagi meriah.  Org tua2 kt kampung2 di Kedah salu jgk buat kenduri gulai kawah daging + dengan sengkuang dan x letak kentang.  Sedap tau, co try....... Rempah kurma ni di beli dari Jitra, mmg sedap sgt2, rasa dia lain dari rempah kurma yg baba's, adabi suma tu, kalau nak try tinggal kan komen yer.....


Ni plak u all agak2 kueh apa....... ni namanya murtabak segera buat sendiri tau.  Macam ni buat dia, mula2 u all buat inti karipap atau inti apa2 lah yg u all suka, pas tu bungkus lah inti tu guna kulit popia.  Ni i pakai inti karipap, kentang+ayam,  inti tu campur dengan telur mcm yg dorang salu buat murtabak tu.  Lepas tu i bungkus dgn kulit popia dan goreng/bakar dlm kuali ajaib...... 15 minit siap untuk di makan anak beranak

ok tu ja...... skrg masa tuk fikir nak masak apa plak petang ni.


No comments:

Post a Comment