Elegant Rose - Working In Background

Cerita Menu Bukak Puasa Part 1

Alhamdulillah.... kejap je ari ni dh masuk puasa ke 5.  Mcm biasa bulan puasa ni anak2, suami and even diri sendiri mmg seboleh2nya x nak makan kt luar dan alhamdulillah dh 4 hari sempat la masak simple2 mcm tiap2 tahun...... 

Puasa pertama hari ahad kan, so sempat ke Bagan Pasir dan ke Pasir Penambang beli ikan2 segar.  Udang besar2 dan fresh kt Bagan Pasir cuma RM40 sekilo, cumanya x boleh pilih dan campur2 saiznya.  Tapi walaupun mcm tu yg plg kecil pun harga kt Pasir Penambang lebih dr RM40.00.  Malangnya ari tu x banyak ikan sbb air surut so nelayan x leh nk berlabuh dan ktorg terpaksa patah balik ke Pasir Penambang untuk beli ikan dan sempat beli pelaling kecik2 sekilo (RM6), pari sepotong (sekilo RM18), sotong besar 2 ekor 800 gm (sekilo RM24).  

Besor sotong ngan udang tu..... co tengok saiz dia ngan pelaling tu, fresh dan harga pun ok....
Dan menu kami untuk puasa pertama hari tu ialah sambal tumis udang, tomyam sayur2an, pelaling goreng garing dan I bakar 2 ekor udang dan seekor pelaling untuk diri sendiri.  Weken kan.... so sempat la nk msk lauk asing tuk sendiri, hari2 lain mmg hentam je makan apa yg dh dimasak tuk dorang.  Malangnya x sempat nk snap pic ......

Hari ke 2 plak ....

Sambal garing, asam pedas ikan pari dan sotong masak merah ala mamak atau ada org panggil masak ros .....
Nk selit sikit cita pasal masak merah ala mamak tu..... actually mmg ada rempah khas iaitu rempah masak merah.  Sangat sedap, selalunya kalau kt kampung kami di Jitra sana, dorang akan buat masak merah daging. Rasanya nk kata mcm kari pun bukan, yg I tau sedap lah sbb i mmg suka masak merah ni.... nk tambah pedas boleh tambah serbuk cili atau cili padi dan nak lg kick tambah serbuk badam atau gajus atau kedua2 nya utk lebih lemak disamping santan dan buah keras tuk pekatkan kuahnya.  Tapi I x tambah pun suma tu sbb dh cukup menepati citarasa dah. So kalau ada sesapa nk try bgtau la ya, saya belikan rempah tu nnt tapi dia jual ikut gram tau, sbb dia x der pack2 mcm babas suma tu...... 

OK sorry termelalut pasal rempah plak...... Menu kami tuk hari ke 3

Ikan bilis goreng kicap, kari udang + kacang panjang, ayam bakar + sambal kicap
Jom nk cerita plak sikit pasal ikan bilis goreng kicap tu.   My husband, kids and my fren kebanyakkannya suka sgt dgn ikan bilis goreng kicap ni, sbb dia garing, suma garing ikan bilis, bawang, cili padi suma garing salut plak dgn kicap dan perahan limau nipis..... My bestfren Intan kt kampar sanggup suruh I pegi rumah dia di Kampar masa dia pegnen dulu semata2 nk soh gorengkan ikan bilis macam ni.  Dh ajar byk kali tp dia ckp dia goreng x jd garing mcm ni....actually mudah je.  Goreng ikan bilis dulu smpai nmpk agak keperangan dan dh nk garing tu baru masuk bawang dan cili dan goreng plak sampai sumanya garing, jaga api dan kacau2 selalu.  Bila nmpk suma dh garing baru masukkan kicap kemudian kacau2 lagi few minits bagi dia mesra suma, kemudian angkat dan perah asam limau..... siapppppppp 

Kelaut lagi ceritanya..... so next menu hari ke 4, hari paling kelam kabut 
Cuma sempat buat masak kicap sotong, goreng pekasam daging, tumis sardin (x der gambar) dan yg penting cekodok ikan bilis yg lembut di dalam dan garing diluar like always......
Now nak melalut plak pasal cekodok, I love all the cekodok so much... especially cekodok2 savory dan bukan manis2 dan disebabkan sgt suka so I boleh dikira terror buat kodok (perasan kejap).  Cekodok for me mesti garing diluar, dan garing sepanjang masa tau bkn time panas2 je and lembut dan gebu kt dalam (mak ai kecur plak air liur..).  Senang je, jgn letak tepung berlebih dr bahan2 lain dan ingat soda bikarbonat adalah wajib tp jgn byk kang payau plak, bancuh plak dgn air suam ye.  1 lagi perkara penting, jgn pakai tepung gandum suma, campur sikit tepung beras kalau nk garing tapi jgn byk kang kejung terus cekodok tu, sukatan lebih kurang 3 cawan tepung gandun dan setengah cawan tepung beras. Apa lagi tips erk jap nk fikir................................................................. oooo bancuhan jgn lembik sampai tahap kena ceduk ngan sudu, agak2 boleh jemput ngan tangan dan kena jaga api, masa mula2 tu kecikkan api dan kemudian besarkan sikit, sikit je jgn api besar mmg x kan garing dan x masak dlm la cekodok tu nnt. Suma tips dh kasi, sapa nk try dan berjaya sila bg komen ya...... 

Tetiba rasa mcm blogger masakan plak...... no no no x kan boleh jd blogger masakan sebagus Kak Jee , Cik Mat Gebu dan ramai lagi tu lah.  Kita ni takat pandai masak tuk tekak sendiri, laki ngan anak2 je lahhhhh.....

Hari ni hari ke 5 dh... awal2 dh plan nk masak sup tulang, ayam goreng negro mcm kak jee buat, goreng sayur dan picit air asam jerrrrr.  Tunggu la sehari 2 lagi update yer.....







No comments:

Post a Comment